Твърденията за това какво може блокчейн технологията, която стои зад

...
 Твърденията за това какво може блокчейн технологията, която стои зад
Коментари Харесай

Рубини: Твърденията за блокчейн са силно преувеличени

 Твърденията за това какво може блокчейн технологията, която стои зад криптовалутите, са мощно пресилени, твърди икономистът Нуриел Робини пред CNBC.
Едно от първите приложения на блокчейн е биткойнът. Блокчейн е онлайн обществена счетоводна книга за всички преводи с криптовалута, които са били изпълнени. Трансакциите се ревизират от по този начин наречените „ миньори “, които вземат решение комплицирани математически уравнения посредством мощни компютри.

Липсва централно ръководство в мрежата на биткойн, а огромните финансови институции изследват по какъв начин биха могли да употребяват самата технология на блокчейн.

Защитниците на технологията твърдят, че тя би могла да форсира процеса по трансгранично придвижване на пари. Но Рубини, който е прочут със своите песимистични стопански вероятности, не е уверен.

Едно от огромните обещания във връзка с блокчейн технологията е, че тя може да усъвършенства процесите. Например, един контракт сред две или три страни може да бъде изпълнен в блокчейн. Вместо да се актуализират многочислени хартиени копия с последните условия е вероятен в блокчейн да има един единствен документ, който да следи всички промени, направени от другите страни. Договорът ще бъде изпълнен, откакто всички страни извършат нужните дейности. Именно това приложение на технологията употребява валутата етер. 

„ За начало блокчейн е малко по-ефективен от съществуващите бази данни. Когато някой споделя, че нещо е в ход в блокчейн, това, което нормално се има поради, е, че едно софтуерно приложение репликира обещано деяние в доста други устройства “, споделя още Рубини. Освен това той изяснява, че блокчейн изисква всички преводи да бъдат верифицирани криптографски, което постоянно е по-бавно от обичайните способи.

Рубини счита, че е малко евентуално блокчейн технологията да отстрани финансовите медиатори. Защитниците на технологията декларират, че децентрализираният метод на верификация на преводите ще отстрани хората по средата на процеса на придвижване на парите, само че световноизвестният икономист не е склонен.

„ Това е абсудно заради една елементарна причина. Всеки финансов контракт, действителен през днешния ден, може или да бъде изменен, или съзнателно нарушен от участващите страни. Автоматизирането на процеса е нежизнеспособно от комерсиална позиция, тъй като би изисквало всички финансови съглашения да бъдат обезпечени на 100%, което е безумно от позиция на цената на капитала “, добави Нуриел Рубини.

Според Рубини етерът е уязвим от вътрешни операции, а технологията на рипъл няма да размени сегашната система от трансгранични парични преводи сред финансовите институции, наречена SWIFT.

Рубини неведнъж е наричал криптовалутите балон, като неотдавна даже написа в Twitter, че цената на цифровите пари ще стигне нулата. Той оприличи днешната фикс идея по криптовалутите на " железопътната фикс идея ", следена при започване на индустриалната гражданска война в средата на 19-ти век.
По публикацията работиха: Магдалена Иванова, редактор Десислава Попова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР